donderdag 17 februari 2011

Melta

Je hebt er waarschijnlijk nooit van gehoord maar als ik je uitleg waarin het gebruikt wordt gaat er zeer zeker een lichtje branden. Melta is de mooie nieuwe naam die wordt gegeven aan analoogkaas. Analoogkaas is dan weer geen kaas.

Een paar feiten op een rijtje: analoogkaas is nepkaas of beter imitatiekaas. Smaakt naar kaas (of zou toch moeten) smelt als kaas maar is geen kaas. Deze "kaas" wordt zoals echte kaas gemaakt door melk en stremsel te mengen met bacterien en door deze rijping krijg je kaas. Of toch niet? Bij Melta worden bepaalde olien gebruikt in magere melk waardoor je ook deze rijping krijgt. Door geen stremsel en volle melk te gebruiken krijg je dus een lagere produktieprijs en een zeer gemakkelijk te verwerken kaas. Je kan er zoveel kaassmaak aan toevoegen als je wil waardoor hij in de fastfoodsector een prijskraker wordt. In Amerika wordt dit al jaren gebruikt als cheese substitute, u wel bekend in uw super duper maxi double cheeseburger. Vermoedelijk zit hij ook in de cheesy crust van uw pizza al zal de pizzaboer het niet meteen willen toegeven.

Enfin, deze kaas is dus geen kaas. Ik heb deze kaas zelf tien jaar geleden gepromoot en verkocht aan pizzabakkers en afgezien van het feit dat hij erg winstgevend is, smaakt hij op zijn eentje naar....vet! Maar voeg je er een beetje gouda bij of cheddar bijvoorbeeld wordt het een superprodukt.
De consument klaagt niet want fast food verkoopt nog steeds als nooit tevoren. Je wil dit dus waarschijnlijk niet horen maar die fancy naam is maar een vetbel!

0 reacties:

Een reactie posten